Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Karp królewski to nie tylko danie wigilijne. Można go sobie usmażyć na weekendową kolację. Pyszna ryba o delikatnym mięsie – fakt, że z dużą ilością ości, ale dzięki temu można się nią długo i uważnie delektować.
Składniki:
- 4-5 dzwonków karpia królewskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Karpia skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące.
2Jajko roztrzepać w miseczce, dodać sól i pieprz. Zanurzać karpia ze wszystkich stron, a następnie obtaczać w bułce.
3Na patelni rozgrzać olej, ułożyć karpia i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
4Podawać z chlebem.
Porcja dla:
4 osób