Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Karp królewski to nie tylko danie wigilijne. Można go sobie usmażyć na weekendową kolację. Pyszna ryba o delikatnym mięsie – fakt, że z dużą ilością ości, ale dzięki temu można się nią długo i uważnie delektować.

Składniki:

  • 4-5 dzwonków karpia królewskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Karpia skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące.

2Jajko roztrzepać w miseczce, dodać sól i pieprz. Zanurzać karpia ze wszystkich stron, a następnie obtaczać w bułce.

3Na patelni rozgrzać olej, ułożyć karpia i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano.

4Podawać z chlebem.

Porcja dla:

4 osób