30 min.
120 min.
150 min.
Smaczna i bardzo aromatyczna konfitura z owoców pigwy. Krojenie pigwy zabiera trochę czasu, ale naprawdę warto!
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
1Pigwy umyć, obrać i pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
2W garnku zagotować wodę i dodać pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i smażyć, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje.
3Słoiki i zakrętki wyparzyć. Przekładać do nich konfiturę.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 stopni C, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
3 osób