Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Smaczna i bardzo aromatyczna konfitura z owoców pigwy. Krojenie pigwy zabiera trochę czasu, ale naprawdę warto!

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

1Pigwy umyć, obrać i pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.

2W garnku zagotować wodę i dodać pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i smażyć, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje.

3Słoiki i zakrętki wyparzyć. Przekładać do nich konfiturę.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 stopni C, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób