05 min.
05 min.
10 min.
Ta mocna kawa ze słodkim skondensowanym mlekiem i schłodzone lodem to najlepszy smakołyk z Azji Południowo-Wschodniej. Polubią ją nawet ci, którzy lubią jedynie czarną kawę. Podawać w gorące letnie dni lub jako podwieczorek. Nauczyliśmy się tego przepisu w Wietnamie i teraz pijemy niemalże każde espresso w ten sposób.
Składniki:
- 1 l (4 szkl.) wody
- 120 g (1/2 szkl.) zmielonych ziaren czarnej kawy
- 120 ml (1/2 szkl.) słodzonego mleka skondensowanego
- 16 kostek lodu
Przygotowanie:
1Zaparzyć kawę z wodą stosując swoją ulubioną metodę na zaparzanie kawy. Do każdej z 4 szklanek wlać po 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego. Do każdej szklanki wlać do pełna świeżą gorącą kawę i zamieszać, by mleko się rozpuściło.
2Podawać gościom szklanki z kawą i dodatkowo podać każdemu po 1 wysokiej szklance z 4 kostkami lodu oraz po łyżeczce z długą rączką. Goście będą wlewać gorącą kawę na kostki lodu i energicznie mieszać łyżeczką, tworząc miły stukot kostek lodu chłodzących kawę.
Porcja dla:
4 osób