Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
260 min.

Smaczny tradycyjny przepis na kiszone ogórki z koprem, chrzanem i czosnkiem. Najlepsze ogórki na zimę.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • kilka łodyg świeżego kopru
  • 2 główki czosnku, obrane
  • korzeń chrzanu, podzielony na mniejsze części
  • sól

Przygotowanie:

1Ogórki umyć i moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin.

2Słoiki wyparzyć, na dno każdego słoika dodać koper, 6 ząbków czosnku i mały kawałek chrzanu.

3Z ogórków odlać wodę, a ogórki ciasno ułożyć w przygotowanych słoikach.

4Przegotować wodę (najlepiej źródlaną). Na litr wody dodać 30 g soli.

5Ogórki zalać gorącą wodą, zostawiając 2 cm od górnego brzegu słoika.

Porcja dla:

4 osób