Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
260 min.
260 min.
Smaczny tradycyjny przepis na kiszone ogórki z koprem, chrzanem i czosnkiem. Najlepsze ogórki na zimę.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- kilka łodyg świeżego kopru
- 2 główki czosnku, obrane
- korzeń chrzanu, podzielony na mniejsze części
- sól
Przygotowanie:
1Ogórki umyć i moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin.
2Słoiki wyparzyć, na dno każdego słoika dodać koper, 6 ząbków czosnku i mały kawałek chrzanu.
3Z ogórków odlać wodę, a ogórki ciasno ułożyć w przygotowanych słoikach.
4Przegotować wodę (najlepiej źródlaną). Na litr wody dodać 30 g soli.
5Ogórki zalać gorącą wodą, zostawiając 2 cm od górnego brzegu słoika.
Porcja dla:
4 osób