Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Soczewica puy odznacza się delikatnym smakiem i konsystencją oraz zachowuje kształt w trakcie gotowania, dzięki czemu świetnie nadaje się do sałatek. Doskonale pasują do niej słodkie brzoskwinie i kwaskowate czerwone porzeczki, tworząc lekkie danie na gorący dzień. To wspaniały dodatek do kurczaka lub ryby z grilla.

Składniki:

  • 200 g soczewicy puy
  • paseczek skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka octu malinowego
  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Przygotowanie:

1Wsypać soczewicę do rondla, dodać skórkę pomarańczową lub cytrynową i liść laurowy. Zalać dużą ilością zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 15-20 minut, aż soczewica zrobi się miękka, ale nie będzie rozgotowana. Starannie odlać, usunąć skórkę cytrusową i liść laurowy. Przełożyć soczewicę do dużej miski.

2W małym rondlu wymieszać ocet malinowy z porzeczkami i miodem. Dodać 3 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu kilka sekund. Zdjąć rondel z ognia, wyjąć porzeczki łyżką cedzakową i dodać je do soczewicy.

3Wlać olej słonecznikowy i olej z orzechów laskowych do rondelka z octem i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Skropić tak przyrządzonym sosem soczewicę i porzeczki.

4Wrzucić do miski brzoskwinie i wymieszać bardzo delikatnie, uważając, by zbytnio nie naruszyć owoców.

5Ułożyć listki sałat wzdłuż krawędzi półmiska. Nałożyć sałatkę na środek i podawać w temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

4 osób