30 min.
30 min.
Soczewica puy odznacza się delikatnym smakiem i konsystencją oraz zachowuje kształt w trakcie gotowania, dzięki czemu świetnie nadaje się do sałatek. Doskonale pasują do niej słodkie brzoskwinie i kwaskowate czerwone porzeczki, tworząc lekkie danie na gorący dzień. To wspaniały dodatek do kurczaka lub ryby z grilla.
Składniki:
- 200 g soczewicy puy
- paseczek skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka octu malinowego
- 150 g czerwonych porzeczek
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Przygotowanie:
1Wsypać soczewicę do rondla, dodać skórkę pomarańczową lub cytrynową i liść laurowy. Zalać dużą ilością zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 15-20 minut, aż soczewica zrobi się miękka, ale nie będzie rozgotowana. Starannie odlać, usunąć skórkę cytrusową i liść laurowy. Przełożyć soczewicę do dużej miski.
2W małym rondlu wymieszać ocet malinowy z porzeczkami i miodem. Dodać 3 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu kilka sekund. Zdjąć rondel z ognia, wyjąć porzeczki łyżką cedzakową i dodać je do soczewicy.
3Wlać olej słonecznikowy i olej z orzechów laskowych do rondelka z octem i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Skropić tak przyrządzonym sosem soczewicę i porzeczki.
4Wrzucić do miski brzoskwinie i wymieszać bardzo delikatnie, uważając, by zbytnio nie naruszyć owoców.
5Ułożyć listki sałat wzdłuż krawędzi półmiska. Nałożyć sałatkę na środek i podawać w temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
4 osób