Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Smaczny i prosty wegetariański obiad – kotlety z puree ziemniaczano-brokułowego podane z sosem kurkowym.
Składniki:
- 3 brokuły
- 10 ziemniaków
- 3 jajka
- 7 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka wegety
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1W osolonej wodzie gotować brokuły przez 10 minut, a ziemniaki przez 25 minut. Odcedzić, przestudzić i rozgnieść na puree.
2Dodać jajka, mąkę i przyprawy (sól, pieprze, gałkę, wegetę i natkę), wyrobić na jednolitą masę.
3Z masy formować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
4Na oddzielnej patelni roztopić masło, dodać kurki i cebulę, smażyć przez 10 minut, często mieszając. Zalać jogurtem i dusić przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kotletami, posypane koperkiem.
Porcja dla:
6 osób