Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Smaczny i prosty wegetariański obiad – kotlety z puree ziemniaczano-brokułowego podane z sosem kurkowym.

Składniki:

  • 3 brokuły
  • 10 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wegety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1W osolonej wodzie gotować brokuły przez 10 minut, a ziemniaki przez 25 minut. Odcedzić, przestudzić i rozgnieść na puree.

2Dodać jajka, mąkę i przyprawy (sól, pieprze, gałkę, wegetę i natkę), wyrobić na jednolitą masę.

3Z masy formować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

4Na oddzielnej patelni roztopić masło, dodać kurki i cebulę, smażyć przez 10 minut, często mieszając. Zalać jogurtem i dusić przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kotletami, posypane koperkiem.

Porcja dla:

6 osób