10 min.
18 min.
28 min.
To świetna potrawa na wykwintną kolację. Sos pieczarkowo-musztardowy zawdzięcza jagodom nutę słodyczy i doskonale komponuje się z purée ziemniaczanym. Podawać z sałatką.
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 grube plastry surowego bekonu, pokrojone w paski
- 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
Przygotowanie:
1Wsypać mąkę do płytkiego naczynia, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć piersi kurczaka. Strząsnąć nadmiar mąki.
2Na patelni rozgrzać olej na dużym ogniu. Wrzucić piersi, zmniejszyć i smażyć przez 2–3 minuty, aż ładnie się przyrumienią. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez 4–5 minut.
3Przełożyć mięso na półmisek i trzymać w cieple. Wrzucić bekon na patelnię i smażyć przez 2 minuty, mieszając, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodać pieczarki i smażyć nadal na dość dużym ogniu przez 2 minuty, dalej mieszając.
4Zrobić na środku patelni nieco miejsca, nałożyć musztardę i szybko wymieszać ją z bekonem i pieczarkami. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Następnie dodać sok z cytryny, wymieszać i natychmiast zestawić patelnię z ognia, zanim jagody zaczną się rozpadać.
5Posypać bekon, pieczarki i jagody natką pietruszki. Nałożyć na mięso (nie mieszać więcej). Podawać danie natychmiast, udekorowane cząstkami cytryny. Wyciśnięty z nich sok podkreśli smak jagód i natki pietruszki.
Porcja dla:
4 osób