Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
06 min.
06 min.
Całkowity czas:
21 min.
21 min.
Szybkie, pyszne, czosnkowe danie z krewetek. Można je jeść jako przystawkę, lub dodać do makaronu.
Składniki:
- 6 łyżek miękkiego masła
- 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 1 łyżka posiekanej szalotki
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 900 g dużych krewetek – obranych i odżyłowanych
Przygotowanie:
1Nagrzać grill do wysokiej temperatury.
2W dużej misce wymieszać zmiękczone masło z oliwą, czosnkiem, szalotką, szczypiorkiem, solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać krewetki i dobrze wymieszać, aby się całe pokryły sosem.
3Ruszt grilla lekko posmarować oliwą. Grillować krewetki jak najbliżej źródła ciepła po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się nieprzeźroczyste.
Porcja dla:
6 osób