Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
21 min.

Szybkie, pyszne, czosnkowe danie z krewetek. Można je jeść jako przystawkę, lub dodać do makaronu.

Składniki:

  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 900 g dużych krewetek – obranych i odżyłowanych

Przygotowanie:

1Nagrzać grill do wysokiej temperatury.

2W dużej misce wymieszać zmiękczone masło z oliwą, czosnkiem, szalotką, szczypiorkiem, solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać krewetki i dobrze wymieszać, aby się całe pokryły sosem.

3Ruszt grilla lekko posmarować oliwą. Grillować krewetki jak najbliżej źródła ciepła po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się nieprzeźroczyste.

Porcja dla:

6 osób