Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
90 min.

Bardzo lubię eksperymentować z nadzieniem do naleśników, zarówno tym na słodko jak i na słono. Tym razem naleśniki z kurczakiem w curry, z płatkami migdałowymi. Smacznego!

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 140 ml mleka
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/4 żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1/4 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • sól i pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • kolendra

Przygotowanie:

1Przygotować naleśniki: Mąkę przesiać do wysokiego naczynia, dodać 2 jajka mleko, wodę i sól, składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.

2Przygotować nadzienie: Mięso pokroić w grubą kostkę.

3Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę, następnie dodać mięso i warzywa. Smażyć aż mięso się przyrumieni i warzywa zmiękną.

4Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, curry i kolendrą. Odstawić do przestygnięcia.

5Na patelni rozgrzewać olej i smażyć cienkie naleśniki.

6Na każdym naleśniku rozłożyć farsz z kurczakiem i zawijać w trójkąty.

7Każdy krokiet namoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć aż bułka się zarumieni.

8Na suchej, gorącej patelni uprażyć płatki migdałowe, posypać nimi krokiety.

Porcja dla:

10 osób