20 min.
40 min.
90 min.
Bardzo lubię eksperymentować z nadzieniem do naleśników, zarówno tym na słodko jak i na słono. Tym razem naleśniki z kurczakiem w curry, z płatkami migdałowymi. Smacznego!
Składniki:
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 140 ml mleka
- 100 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 2 piersi z kurczaka
- 1/4 żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/4 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- sól i pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- kolendra
Przygotowanie:
1Przygotować naleśniki: Mąkę przesiać do wysokiego naczynia, dodać 2 jajka mleko, wodę i sól, składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
2Przygotować nadzienie: Mięso pokroić w grubą kostkę.
3Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę, następnie dodać mięso i warzywa. Smażyć aż mięso się przyrumieni i warzywa zmiękną.
4Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, curry i kolendrą. Odstawić do przestygnięcia.
5Na patelni rozgrzewać olej i smażyć cienkie naleśniki.
6Na każdym naleśniku rozłożyć farsz z kurczakiem i zawijać w trójkąty.
7Każdy krokiet namoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć aż bułka się zarumieni.
8Na suchej, gorącej patelni uprażyć płatki migdałowe, posypać nimi krokiety.
Porcja dla:
10 osób