60 min.
30 min.
90 min.
Zrobiłam te krokiety, kiedy zostało mi farszu z ruskich pierogów. Można też zrobić po prostu naleśniki z takim nadzieniem i już nie obsmażać, ale jako krokiety smakują wspaniale!
Składniki:
- 3 jaja
- ok. 1/2 l mleka
- mąki tyle by ciasto miało konsystencję trochę rzadszą od gęstej śmietany
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
- 350 g sera białego półtłustego
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, dodając tyle mąki aby ciasto miało konsystencję trochę rzadszą od gęstej śmietany.
2Usmażyć naleśniki – wyjdzie około 12. Odłożyć.
3Przygotować farsz: zmielić ziemniaki i ser.
4Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
5Wymieszać cebulę ze zmielonymi ziemniakami i serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny.
6Nałożyć farsz na naleśniki, na środek, a następnie zawijać boki do środka, aby powstały krokiety.
7Obtaczać krokiety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
8Na patelni rozgrzać olej i dodać trochę masła. Smażyć krokiety na rumiano.
Porcja dla:
12 osób