Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Zrobiłam te krokiety, kiedy zostało mi farszu z ruskich pierogów. Można też zrobić po prostu naleśniki z takim nadzieniem i już nie obsmażać, ale jako krokiety smakują wspaniale!

Składniki:

  • 3 jaja
  • ok. 1/2 l mleka
  • mąki tyle by ciasto miało konsystencję trochę rzadszą od gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
  • 350 g sera białego półtłustego
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, dodając tyle mąki aby ciasto miało konsystencję trochę rzadszą od gęstej śmietany.

2Usmażyć naleśniki – wyjdzie około 12. Odłożyć.

3Przygotować farsz: zmielić ziemniaki i ser.

4Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na złoty kolor.

5Wymieszać cebulę ze zmielonymi ziemniakami i serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny.

6Nałożyć farsz na naleśniki, na środek, a następnie zawijać boki do środka, aby powstały krokiety.

7Obtaczać krokiety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

8Na patelni rozgrzać olej i dodać trochę masła. Smażyć krokiety na rumiano.

Porcja dla:

12 osób