Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ta grillowana kukurydza to specjał z Meksyku. Tam nazywa się „elote” i podaje się ją posypaną serem Cotija. Jeśli nie masz takiego sera, użyj Pecorino Romano. Smak będzie podobny.

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy, obrane z liści
  • 1/4 szklanki (55 g) stopionego masła
  • 1/4 szklanki (60 ml) majonezu
  • 1/2 szklanki (65 g) startego sera Cotija lub Pecorino Romano
  • 4 ćwiartki limonki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill.

2Położyć kukurydzę na grillu i grillować przez 7-10 minut, aż się lekko przypiecze i miejscami będzie wyglądać na przypaloną.

3Posmarować kukurydzę stopionym masłem a następnie majonezem. Posypać serem i podawać.

Porcja dla:

4 osób