Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
315 min.

Pieczony kurczak ze wspaniałym farszem, które pasuje zarówno na tradycyjny obiad jak i na świąteczne spotkanie z rodziną.

Składniki:

  • 1 kurczak

Przygotowanie:

1Kurczaka wypłukać, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).

2Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do kurczaka, a otwory zaszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.

3Kurczaka włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywką.

4Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni C.

5Naczynie z kurczakiem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę na każdy 1 kilogram kurczaka. Podlewać od czasu do czasu wyciekającym sosem.

6Sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Upieczony kurczak będzie z wierzchu rumiany.

Porcja dla:

6 osób