15 min.
120 min.
315 min.
Pieczony kurczak ze wspaniałym farszem, które pasuje zarówno na tradycyjny obiad jak i na świąteczne spotkanie z rodziną.
Składniki:
- 1 kurczak
Przygotowanie:
1Kurczaka wypłukać, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
2Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do kurczaka, a otwory zaszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
3Kurczaka włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywką.
4Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni C.
5Naczynie z kurczakiem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę na każdy 1 kilogram kurczaka. Podlewać od czasu do czasu wyciekającym sosem.
6Sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Upieczony kurczak będzie z wierzchu rumiany.
Porcja dla:
6 osób