Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
165 min.
165 min.
Przyprawa „pięć smaków”, zawierająca pieprz seczuański, cynamon, goździki, koper włoski i anyż, znacznie poprawią smak potrawy.
Składniki:
- 4 duże kotlety schabowe, po około 200 g każdy
- 1 łyżka chińskiej przyprawy „pięć smaków”
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Ułożyć kotlety w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym. Posypać mięso przyprawą „pięć smaków”, a następnie skropić je sosem sojowym i czosnkową oliwą z oliwek. Można też zmieszać przyprawę „pięć smaków” z czosnkową oliwą z oliwek i polać nią schab. Palcami wetrzeć marynatę w mięso.
2Przykryć naczynie folią plastikową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. Zdjąć folię z naczynia, wstawić do piekarnika i piec 30–40 minut, aż schab będzie gotowy i miękki. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób