Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
165 min.

Przyprawa „pięć smaków”, zawierająca pieprz seczuański, cynamon, goździki, koper włoski i anyż, znacznie poprawią smak potrawy.

Składniki:

  • 4 duże kotlety schabowe, po około 200 g każdy
  • 1 łyżka chińskiej przyprawy „pięć smaków”
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Ułożyć kotlety w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym. Posypać mięso przyprawą „pięć smaków”, a następnie skropić je sosem sojowym i czosnkową oliwą z oliwek. Można też zmieszać przyprawę „pięć smaków” z czosnkową oliwą z oliwek i polać nią schab. Palcami wetrzeć marynatę w mięso.

2Przykryć naczynie folią plastikową i wstawić do lodówki na 2 godziny.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. Zdjąć folię z naczynia, wstawić do piekarnika i piec 30–40 minut, aż schab będzie gotowy i miękki. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób