10 min.
20 min.
30 min.
Potrzebujemy dania, które może znaleźć się na stole w pół godziny, a przy tym jest dostatecznie eleganckie, żeby je podać gościom? Oto ono. Danie jak z francuskiej restauracji, tylko o wiele zdrowsze.
Składniki:
- 2 średnie szalotki, drobno posiekane
- 2 deserowe jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
- 225 ml soku jabłkowego
- 175 ml niesolonego wywaru z kurczaka
- 1 łyżka calvadosu albo soku jabłkowego
Przygotowanie:
1Spryskać lekko olejem w aerozolu albo odrobiną oliwy z oliwek dużą teflonową patelnię o grubym dnie i ustawić na średnim ogniu.
2Smażyć posiekane szalotki przez 2 minuty, aż zmiękną. Wrzucić jabłka, smażyć kolejne 3 minuty. Dodać sok jabłkowy, wywar i calvados. Gotować, mieszając, około 5 minut, aż jabłka zmiękną. Przenieść do średniego naczynia. Wytrzeć patelnię.
3Wymieszać mąkę z pieprzem na arkuszu papieru do pieczenia i obtoczyć w niej mięso – dociskać dłonią, żeby kawałki piersi kurczaka spłaszczyły się i równo pokryły mąką.
4Pokryć patelnię olejem w aerozolu lub oliwą i ustawić na średnim ogniu. Smażyć kurczaka 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni i będzie prawie ugotowany w środku.
5Ponownie wrzucić na patelnię jabłka z sosem i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Dodać śmietanę, wymieszać i podawać.
Porcja dla:
4 osób