Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Potrzebujemy dania, które może znaleźć się na stole w pół godziny, a przy tym jest dostatecznie eleganckie, żeby je podać gościom? Oto ono. Danie jak z francuskiej restauracji, tylko o wiele zdrowsze.

Składniki:

  • 2 średnie szalotki, drobno posiekane
  • 2 deserowe jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
  • 225 ml soku jabłkowego
  • 175 ml niesolonego wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka calvadosu albo soku jabłkowego

Przygotowanie:

1Spryskać lekko olejem w aerozolu albo odrobiną oliwy z oliwek dużą teflonową patelnię o grubym dnie i ustawić na średnim ogniu.

2Smażyć posiekane szalotki przez 2 minuty, aż zmiękną. Wrzucić jabłka, smażyć kolejne 3 minuty. Dodać sok jabłkowy, wywar i calvados. Gotować, mieszając, około 5 minut, aż jabłka zmiękną. Przenieść do średniego naczynia. Wytrzeć patelnię.

3Wymieszać mąkę z pieprzem na arkuszu papieru do pieczenia i obtoczyć w niej mięso – dociskać dłonią, żeby kawałki piersi kurczaka spłaszczyły się i równo pokryły mąką.

4Pokryć patelnię olejem w aerozolu lub oliwą i ustawić na średnim ogniu. Smażyć kurczaka 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni i będzie prawie ugotowany w środku.

5Ponownie wrzucić na patelnię jabłka z sosem i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Dodać śmietanę, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób