Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
210 min.

Dzięki gotowaniu w mleku ten schab jest bardzo delikatny w smaku. Doskonały na niedzielny obiad. Uwaga: łatwo przywiera do dna!

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 l mleka

Przygotowanie:

1Mięso natrzeć przyprawami i włożyć do lodówki na ok. 12 godz. (lub minimum na 2 godz.) Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze.

2Na patelni rozgrzać kawałek masła i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

3W głębokim rondlu zagotować mleko i do gotującego mleka włożyć mięso. Gotować przez godzinę na małym ogniu, a w miarę jak mleka będzie ubywać dodawać masło. Sos będzie stopniowo gęstniał i dlatego należy uważać, by schab nie przywarł do dna.

4Wyjąć i pokroić mięso.

5Sos można zagęścić łyżką mąki. Polać sosem mięso na talerzu. Podawać z młodymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Porcja dla:

5 osób