15 min.
75 min.
210 min.
Dzięki gotowaniu w mleku ten schab jest bardzo delikatny w smaku. Doskonały na niedzielny obiad. Uwaga: łatwo przywiera do dna!
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka kminku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz i sól do smaku
- 250 g masła lub margaryny
- 1 l mleka
Przygotowanie:
1Mięso natrzeć przyprawami i włożyć do lodówki na ok. 12 godz. (lub minimum na 2 godz.) Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze.
2Na patelni rozgrzać kawałek masła i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
3W głębokim rondlu zagotować mleko i do gotującego mleka włożyć mięso. Gotować przez godzinę na małym ogniu, a w miarę jak mleka będzie ubywać dodawać masło. Sos będzie stopniowo gęstniał i dlatego należy uważać, by schab nie przywarł do dna.
4Wyjąć i pokroić mięso.
5Sos można zagęścić łyżką mąki. Polać sosem mięso na talerzu. Podawać z młodymi ziemniakami i zieloną sałatą.
Porcja dla:
5 osób