Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Jeśli zamiast tradycyjnego białego sosu użyjemy sera ricotta, przyrządzimy lasagne błyskawicznie. Wystarczy ułożyć warstwy nadzienia z tuńczyka, pomidorów i szpinaku na warstwach makaronu i czekać, aż lasagne się upiecze.

Składniki:

  • 300 g makaronu lasagne
  • 400 g tuńczyka z puszki, odsączonego
  • 450 g passaty pomidorowej
  • 9 czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych
  • 200 g drobnych listków szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 4 łyżki chudego mleka
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przygotować płaty lasagne zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2Rozdrobnić tuńczyka, a następnie wrzucić na patelnię i dodać passatę pomidorową. Rozgrzać na małym ogniu. Dodać oliwki i szpinak, doprawić dużą ilością czarnego pieprzu. Przykryć i podgrzewać przez około 5 minut, aż listki szpinaku się skurczą.

3Nałożyć ⅓ nadzienia tuńczykowego do formy. Ułożyć na nim płaty lasagne. Nałożyć połowę pozostałego nadzienia i przykryć płatami lasagne. Ułożyć jeszcze jedną taką warstwę.

4Utrzeć ser ricotta z mlekiem i doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na wierzch lasagne i posypać parmezanem. Piec w gorącym piekarniku przez 30 minut.

Porcja dla:

6 osób