20 min.
30 min.
50 min.
Jeśli zamiast tradycyjnego białego sosu użyjemy sera ricotta, przyrządzimy lasagne błyskawicznie. Wystarczy ułożyć warstwy nadzienia z tuńczyka, pomidorów i szpinaku na warstwach makaronu i czekać, aż lasagne się upiecze.
Składniki:
- 300 g makaronu lasagne
- 400 g tuńczyka z puszki, odsączonego
- 450 g passaty pomidorowej
- 9 czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych
- 200 g drobnych listków szpinaku
- 250 g ricotty
- 4 łyżki chudego mleka
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przygotować płaty lasagne zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2Rozdrobnić tuńczyka, a następnie wrzucić na patelnię i dodać passatę pomidorową. Rozgrzać na małym ogniu. Dodać oliwki i szpinak, doprawić dużą ilością czarnego pieprzu. Przykryć i podgrzewać przez około 5 minut, aż listki szpinaku się skurczą.
3Nałożyć ⅓ nadzienia tuńczykowego do formy. Ułożyć na nim płaty lasagne. Nałożyć połowę pozostałego nadzienia i przykryć płatami lasagne. Ułożyć jeszcze jedną taką warstwę.
4Utrzeć ser ricotta z mlekiem i doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na wierzch lasagne i posypać parmezanem. Piec w gorącym piekarniku przez 30 minut.
Porcja dla:
6 osób