Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Lin jest smaczną rybą, a to jeden z najprostszych przepisów na jego przygotowanie. Panierowany i usmażony na złoty kolor będzie doskonały na obiad.
Składniki:
- 800 g świeżego lina
- 1 cytryna
- sól do oprószenia
- 40 g mąki pszennej
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
1Rybę sprawić, oczyścić z łusek, opłukać, odfiletować i podzielić na porcje. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odstawić na godzinę.
2Rybę panierować kolejno w mące, jajku i bułce.
3Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć rybę z obu stron na złoty kolor.
4Przełożyć na półmisek i udekorować pietruszką i plasterkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób