Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
100 min.

Lin jest smaczną rybą, a to jeden z najprostszych przepisów na jego przygotowanie. Panierowany i usmażony na złoty kolor będzie doskonały na obiad.

Składniki:

  • 800 g świeżego lina
  • 1 cytryna
  • sól do oprószenia
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

1Rybę sprawić, oczyścić z łusek, opłukać, odfiletować i podzielić na porcje. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odstawić na godzinę.

2Rybę panierować kolejno w mące, jajku i bułce.

3Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć rybę z obu stron na złoty kolor.

4Przełożyć na półmisek i udekorować pietruszką i plasterkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób