45 min.
60 min.
125 min.
Fantastyczny przepis na tradycyjne greckie danie. Warstwy bakłażana przekładane sosem pomidorowo-mięsnym i parmezanem, zapiekane pod beszamelem. Kali Orexi! Smacznego! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- 4 małe bakłażany, pokrojone wzdłuż na 1 cm plastry
- sól
- 950 ml mleka
- 110 g masła
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku
- 3 żółtka, roztrzepane
Przygotowanie:
1Bakłażana włożyć do durszlaka, oprószyć solą z obu stron. Odstawić na 30 minut, żeby pozbyć się goryczki.
2W rondelku podgrzać mleko, aby prawie wrzało. Na dużej patelni stopić masło, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Zmniejszyć ogień i powoli dolewać gorące mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą do smaku. Odstawić do przestudzenia. Następnie stopniowo dodawać żółtka i dobrze wymieszać. Odstawić.
3Bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
4Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i obsmażyć plastry bakłażana z obu stron na rumiano. Odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
6Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 4 minuty. Dodać czosnek i podsmażać przez minutę. Następnie zwiększyć ogień, dodać mięso i smażyć przez 5 minut cały czas mieszając.
7Dodać ziele angielskie, cynamon, cukier, sól i pieprz oraz passatę. Wymieszać i smażyć przez 15-20 minut, aż sos się wchłonie. Dodać pietruszkę, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia, a następnie dodać białko i wymieszać.
8W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, przykryć sosem mięsnym, posypać 1/3 parmezanu. Ułożyć kolejną warstwę bakłażana, posypać 1/3 parmezanu, przykryć beszamelem i posypać resztą sera.
9Piec przez 45-60 minut, aż wierzch się zetnie i przyrumieni. Odstawić na 20 minut, pokroić i podawać.
Porcja dla:
6 osób