20 min.
15 min.
515 min.
Świeży łosoś usmażony na patelni grillowej smakuje doskonale. Podamy go na listkach różnych gatunków sałaty z grejpfrutem, orzechami włoskimi i smażonymi wstążkami z cukinii oraz sałatą.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- sok i skórka drobno otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki półwytrawnego sherry
- 4 filety z łososia ze skórą (ok. 115 g każdy)
Przygotowanie:
1Wymieszać połowę oliwy z olejem z orzechów włoskich, skórką i sokiem z cytryny oraz sherry w płaskiej misce. Włożyć łososia do tej marynaty, obtoczyć i wstawić pod przykryciem do lodówki na całą noc.
2Włożyć paseczki cukinii do dużej miski. Dodać resztę oliwy, wymieszać i odstawić. Ułożyć listki sałat na 4 osobnych talerzach, a na wierzchu położyć cząstki grejpfruta. Posypać orzechami włoskimi i odstawić.
3Rozgrzać żeliwną patelnię grillową na dużym ogniu. Wrzucić paski cukinii (jeśli to konieczne, w dwóch partiach) i smażyć przez 4-5 minut, raz odwracając, aż na ich powierzchni powstaną przypalone paseczki. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
4Wyjąć rybę z miski, a marynatę zachować. Zmniejszyć ogień na średni i wrzucić łososia na patelnię, skórą do dołu. Smażyć po 4-5 minut z każdej strony, żeby filety nie były surowe w środku, ale pozostały jędrne.
5Nałożyć trochę cukinii na każdą porcję sałaty, a na wierzchu ułożyć po jednym filecie z łososia. Wlać marynatę na patelnię i podgrzewać na dużym ogniu 1-2 minuty, żeby część płynu odparowała. Polać rybę sosem i podawać od razu, udekorowaną gałązkami natki pietruszki.
Porcja dla:
4 osób