Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pysznie aromatyczne danie na wyjątkowe okazje – łosoś nadziewany kozim serem z dodatkiem świeżej bazylii.

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia ze skórą
  • 150 g sera koziego
  • 1 mały pęczek bazylii
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1Filet pokroić na 4 części. Ułożyć skórą do dołu i w każdym kawałku zrobić przez środek 2 cm nacięcie, uważając, aby nie uszkodzić skóry.

2Ser rozdrobnić widelcem. Bazylię posiekać i wymieszać z serem, doprawić pieprzem.

3Farszem napełnić nacięcia w rybie.

4Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć kawałki ryby skórą do dołu. Przykryć i smażyć przez 7-10 minut.

5Przed końcem smażenia skropić sokiem z cytryny.

Porcja dla:

4 osób