Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Doskonałe placuszki z krabów, bardzo smaczne i aromatyczne. Podawać z dipem czosnkowym (lub sosem „aioli”) i z wytrawnym białym winem!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 posiekanych dymek
  • 90 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
  • 170 g mięsa kraba z puszki, odsączonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka gorczycy w proszku

Przygotowanie:

1Na patelni na dużym ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Lekko podsmażyć dymki, aż zmiękną, a następnie odstawić aby przestygły.

2Wymieszać podsmażoną dymkę z mięsem z kraba, dodać jajko, majonez, gorczycę, pokruszone krakersy, pieprz cayenne, czosnek granulowany, przyprawę do ryb, sól i pieprz, i wymieszać. Formować placuszki średnicy 6-8 cm i grubości 1,5 cm, a następnie obtaczać w tartej bułce.

3W patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 1/2 szklanki oleju. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Osuszyć szybko na ręczniku papierowym i podawać gorące.

Porcja dla:

4 osób