05 min.
12 min.
17 min.
Te pieczone naleśniki są bardzo proste i świetnie smakują. Do ciasta można dodać cynamonu lub wanilii. Najlepiej je smażyć w głębokiej, żeliwnej patelni (z żeliwną rączką!). Zazwyczaj podaje się je z cukrem pudrem, ale ja lubię je posypać orzechami, położyć kawałek masła na wierzchu i skropić sokiem cytrynowym.
Składniki:
- 60 g masła
- 250 ml mleka
- 125 g mąki pszennej
- 4 duże jajka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 C i włożyć do środka głęboką, żeliwną patelnię, aby się nagrzała.
2Lekko roztrzepać jajka, aby były pieniste, a następnie wmieszać do nich mleko. Powoli wmieszać do ciasta mąkę.
3Wyjąć patelnię z piekarnika i stopić w niej masło stawiając ją na ogniu. Całe masło musi się stopić pokrywając dno patelni.
4Do patelni wlać ciasto i włożyć ją do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 12-15 minut, aż naleśnik się lekko uniesie na brzegach i lekko zrumieni.
5Pokroić naleśnik na kawałki, posypać cukrem pudrem lub orzechami i podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób