Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Naleśniki zazwyczaj robię na obiad, ale w niedzielny poranek jest więcej czasu, więc można zaserwować naleśniki na słodko.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Przygotowanie:
1Wbić do miski miksera jajka, dodać mleko, szczyptę soli, cukier, aromat, dobrze zmiksować. Następnie dodać mąkę, 1 łyżkę oleju i miksować na wolnych obrotach, stopniowo dodając wodę (ciasto powinno być lekko rzadkie).
2Odstawić ciasto na 15 minut. Podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona. Naleśniki smażyć z obu stron.
3Smarujemy ulubionym dżemem (u mnie tegoroczny dżem jagodowy). Można polać jogurtem.
Porcja dla:
4 osób