Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Naleśniki zazwyczaj robię na obiad, ale w niedzielny poranek jest więcej czasu, więc można zaserwować naleśniki na słodko.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Przygotowanie:

1Wbić do miski miksera jajka, dodać mleko, szczyptę soli, cukier, aromat, dobrze zmiksować. Następnie dodać mąkę, 1 łyżkę oleju i miksować na wolnych obrotach, stopniowo dodając wodę (ciasto powinno być lekko rzadkie).

2Odstawić ciasto na 15 minut. Podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona. Naleśniki smażyć z obu stron.

3Smarujemy ulubionym dżemem (u mnie tegoroczny dżem jagodowy). Można polać jogurtem.

Porcja dla:

4 osób