Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Do ciasta naleśnikowego dodaję wodę gazowaną, dzięki czemu jest bardziej pulchne. W wersji na słono z farszem pieczarkowym.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko. Odstawić na 30 minut.
2Przygotować farsz. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3Na patelni smażyć cienkie naleśniki. Nakładać farsz i zwijać w ruloniki lub składać na pół.
Porcja dla:
6 osób