Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Do ciasta naleśnikowego dodaję wodę gazowaną, dzięki czemu jest bardziej pulchne. W wersji na słono z farszem pieczarkowym.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko. Odstawić na 30 minut.

2Przygotować farsz. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3Na patelni smażyć cienkie naleśniki. Nakładać farsz i zwijać w ruloniki lub składać na pół.

Porcja dla:

6 osób