35 min.
35 min.
Świeże soki warzywne i owocowe dostarczają organizmowi witamin i mikroelementów. Zwłaszcza koktajle warzywne dają pole do popisu naszej wyobraźnie kulinarnej. Wypróbujmy napój paprykowy, który błyskawicznie orzeźwia i poprawia samopoczucie.
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 200 ml soku pomidorowego
- 4 łodygi selera naciowego, posiekane
- odrobina sosu tabasco
Przygotowanie:
1Rozgrzać bardzo mocno opiekacz. Wstawić paprykę na 10 minut, często obracać, żeby skórka przypiekła się ze wszystkich stron. Włożyć do foliowej torebki i odłożyć na 15 minut, aż ostygnie na tyle, by nie parzyła.
2Obrać paprykę ze skórki, przekroić na pół i usunąć nasiona. Pokroić paprykę na kawałki.
3Wrzucić paprykę i selera naciowego do miksera. Wlać sok pomidorowy i zmiksować. Aby napój był jeszcze bardziej jednolity, można go przetrzeć przez sitko. Dodać sos tabasco i wymieszać.
4Wlać napój do 2 wysokich szklanek i wrzucić kilka kostek lodu. Posypać szczyptą papryki i udekorować listkami selera naciowego. Podawać od razu.
Porcja dla:
2 osób