Czas przygotowania:
35 min.
Całkowity czas:
35 min.

Świeże soki warzywne i owocowe dostarczają organizmowi witamin i mikroelementów. Zwłaszcza koktajle warzywne dają pole do popisu naszej wyobraźnie kulinarnej. Wypróbujmy napój paprykowy, który błyskawicznie orzeźwia i poprawia samopoczucie.

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 4 łodygi selera naciowego, posiekane
  • odrobina sosu tabasco

Przygotowanie:

1Rozgrzać bardzo mocno opiekacz. Wstawić paprykę na 10 minut, często obracać, żeby skórka przypiekła się ze wszystkich stron. Włożyć do foliowej torebki i odłożyć na 15 minut, aż ostygnie na tyle, by nie parzyła.

2Obrać paprykę ze skórki, przekroić na pół i usunąć nasiona. Pokroić paprykę na kawałki.

3Wrzucić paprykę i selera naciowego do miksera. Wlać sok pomidorowy i zmiksować. Aby napój był jeszcze bardziej jednolity, można go przetrzeć przez sitko. Dodać sos tabasco i wymieszać.

4Wlać napój do 2 wysokich szklanek i wrzucić kilka kostek lodu. Posypać szczyptą papryki i udekorować listkami selera naciowego. Podawać od razu.

Porcja dla:

2 osób