Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Świetny dodatek do obiadu z grilla – ziemniaki z papryką i cebulą zawinięte w folię aluminiową, gotowane na tym samym palenisku, co ulubione danie główne.

Składniki:

  • 6 ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 mała drobno pokrojona cebula
  • 40 g posiekanej zielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 60 g masła lub margaryny
  • 120 g startego sera cheddar

Przygotowanie:

1Nagrzać grill do średniej temperatury.

2Spryskać tłuszczem w sprayu kawałek folii aluminiowej, na tyle duży, by pomieściły sie na nim wszystkie ziemniaki. Rozłożyć ziemniaki, cebulę i paprykę na środku folii. Doprawić solą i pieprzem. Następnie położyć na warzywa małe kawałki masła lub margaryny .

3Dokładnie zamknąć folię, zawijając ją szczelnie na bokach. (Użycie podwójnej folii zapobiegnie przypaleniu.)

4Umieścić folię z ziemniakami na rozgrzanym grillu i piec przez 20 minut na jednej stronie, a następnie przez 10 minut na drugiej.

5Ostrożnie otworzyć folię i sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są gotowe. Jeśli są miękkie, posypać je serem i pozostawić jeszcze chwilę na ruszcie, aż ser się stopi. Przełożyć na talerz i podawać z głównym daniem.

Porcja dla:

6 osób