15 min.
30 min.
45 min.
Świetny dodatek do obiadu z grilla – ziemniaki z papryką i cebulą zawinięte w folię aluminiową, gotowane na tym samym palenisku, co ulubione danie główne.
Składniki:
- 6 ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 mała drobno pokrojona cebula
- 40 g posiekanej zielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 60 g masła lub margaryny
- 120 g startego sera cheddar
Przygotowanie:
1Nagrzać grill do średniej temperatury.
2Spryskać tłuszczem w sprayu kawałek folii aluminiowej, na tyle duży, by pomieściły sie na nim wszystkie ziemniaki. Rozłożyć ziemniaki, cebulę i paprykę na środku folii. Doprawić solą i pieprzem. Następnie położyć na warzywa małe kawałki masła lub margaryny .
3Dokładnie zamknąć folię, zawijając ją szczelnie na bokach. (Użycie podwójnej folii zapobiegnie przypaleniu.)
4Umieścić folię z ziemniakami na rozgrzanym grillu i piec przez 20 minut na jednej stronie, a następnie przez 10 minut na drugiej.
5Ostrożnie otworzyć folię i sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są gotowe. Jeśli są miękkie, posypać je serem i pozostawić jeszcze chwilę na ruszcie, aż ser się stopi. Przełożyć na talerz i podawać z głównym daniem.
Porcja dla:
6 osób