Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten kurczak ma to coś! Gotuj go pod przykryciem to powstanie pyszny sos grzybowy, którym na koniec można polać ugotowanego kurczaka.

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka bez kości i skóry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 50 g masła
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 450 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

1Ubić piersi kurczaka na grubość 1,5 cm. Posypać do smaku obie strony kurczaka papryką, solą, pieprzem i czosnkiem.

2W dużej patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Ułożyć piersi kurczaka na patelni i smażyć przez 10 minut. Obrócić piersi kurczaka i ułożyć warstwę cebuli i grzybów na wierzchu. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.

3Zdjąć przykrywkę i wymieszać cebulę i grzyby z sosem. Zmniejszyć ogień na mały i dalej gotować bez przykrycia przez 5 minut.

Porcja dla:

4 osób