Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ten kurczak ma to coś! Gotuj go pod przykryciem to powstanie pyszny sos grzybowy, którym na koniec można polać ugotowanego kurczaka.
Składniki:
- 4 piersi kurczaka bez kości i skóry
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
- szczypta czosnku granulowanego
- 50 g masła
- 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
- 450 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
1Ubić piersi kurczaka na grubość 1,5 cm. Posypać do smaku obie strony kurczaka papryką, solą, pieprzem i czosnkiem.
2W dużej patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Ułożyć piersi kurczaka na patelni i smażyć przez 10 minut. Obrócić piersi kurczaka i ułożyć warstwę cebuli i grzybów na wierzchu. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
3Zdjąć przykrywkę i wymieszać cebulę i grzyby z sosem. Zmniejszyć ogień na mały i dalej gotować bez przykrycia przez 5 minut.
Porcja dla:
4 osób