Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Pierwsze skojarzenie kulinarne na widok ciecierzycy, to hummus. Klasyczny ale też z suszonymi pomidorami, rukolą, kaparami czy granatem. Lubię wszystkie, jednak czasami warto poeksperymentować w poszukiwaniu równie pysznych smaków i stworzyć całkiem nową bazę. Zrezygnowałam z pasty tahini i sezamu. Cieciorkę wymieszałam z prażonymi orzechami nerkowca i świeżą kolendrą. I w rezultacie otrzymałam delikatne smarowidło, które dla mnie może konkurować z hummusem.

Składniki:

  • 1 duża garść orzechów nerkowca
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, aż się zrumienią i przekładamy do blendera.

2Wyciskamy sok z połówki cytryny.

3Urywamy około pół pęczka kolendry – dodawanej stopniowo, gdyż pęczek pęczkowi nierówny. Ważne, aby kolendra nie zdominowała smaku, ale też była wyczuwalna w paście.

4Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką pastę.

5Doprawiamy zgodnie z wymaganiami naszych kubków smakowych – więcej kolendry, soli czy też oliwy itp.

Porcja dla:

6 osób