Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Małe patisony są tak śliczne, że aż chce się je jeść. Stanowią znakomitą i atrakcyjną zakąskę na towarzyskie spotkania.
Składniki:
- 1,5 kg patisonów (małych)
- 15 małych cebulek koktajlowych
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- garść gorczycy
Przygotowanie:
1Patisony umyć i powkładać do wysterylizowanych słoików.
2Między patisony włożyć przyprawy: pieprz, gorczycę, listek laurowy, ipo 2 cebulki.
3Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, cukrem, cebulą, cukrem i solą.
4Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała patisony.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
10 osób