Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Małe patisony są tak śliczne, że aż chce się je jeść. Stanowią znakomitą i atrakcyjną zakąskę na towarzyskie spotkania.

Składniki:

  • 1,5 kg patisonów (małych)
  • 15 małych cebulek koktajlowych
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • garść gorczycy

Przygotowanie:

1Patisony umyć i powkładać do wysterylizowanych słoików.

2Między patisony włożyć przyprawy: pieprz, gorczycę, listek laurowy, ipo 2 cebulki.

3Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, cukrem, cebulą, cukrem i solą.

4Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała patisony.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

10 osób