10 min.
60 min.
70 min.
Pyszna zapiekanka z makaronem lasagne, kurczakiem i sosem z koziego sera, koziego mleka i koziego masła.
Składniki:
- 50 g koziego masła
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 2 plastry boczku, posiekane
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 4 pojedyncze filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
- 1 garść świeżej bazylii, z grubsza posiekanej
- 25 g masła koziego
- 25 g mąki pszennej
- 300 ml mleka koziego
- 50 g sera koziego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
2Na patelni stopić masło, dodać cebulę, boczek i czosnek i smażyć, aż będą miękkie. Dodać kurczaka i smażyć przez minutę. Dodać kostkę rosołową, pomidory i bazylię, przykryć i dusić ok. 10-15 minut.
3Przygotować sos: Stopić 25 masła, dodać 25 g mąki i smażyć na małym ogniu przez minutę, mieszając. Stale mieszając, dodawać po trochu mleka, aż konsystencja sosu będzie gładka. Dodać ser i wymieszać. Zdjąć z ognia.
4Złożyć lasagne: Na dno dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kurczaka z sosem, na tym ułożyć 4 płaty makaronu lasagne. Znów wyłożyć warstwę sosu i znów przykryć makaronem. Polać wszystko sosem serowym.
5Piec przez 30-40 minut, aż się ładnie przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób