Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszna zapiekanka z makaronem lasagne, kurczakiem i sosem z koziego sera, koziego mleka i koziego masła.

Składniki:

  • 50 g koziego masła
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 2 plastry boczku, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
  • 1 garść świeżej bazylii, z grubsza posiekanej
  • 25 g masła koziego
  • 25 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka koziego
  • 50 g sera koziego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

2Na patelni stopić masło, dodać cebulę, boczek i czosnek i smażyć, aż będą miękkie. Dodać kurczaka i smażyć przez minutę. Dodać kostkę rosołową, pomidory i bazylię, przykryć i dusić ok. 10-15 minut.

3Przygotować sos: Stopić 25 masła, dodać 25 g mąki i smażyć na małym ogniu przez minutę, mieszając. Stale mieszając, dodawać po trochu mleka, aż konsystencja sosu będzie gładka. Dodać ser i wymieszać. Zdjąć z ognia.

4Złożyć lasagne: Na dno dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kurczaka z sosem, na tym ułożyć 4 płaty makaronu lasagne. Znów wyłożyć warstwę sosu i znów przykryć makaronem. Polać wszystko sosem serowym.

5Piec przez 30-40 minut, aż się ładnie przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób