Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne i proste danie – pieczarki zapiekane ze śmietaną i serem. Jedno z ulubionych dań w mojej rodzinie!

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki + 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 150 g sera żółtego, startego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.

2Pieczarki pokroić na ćwiartki i podsmażyć na oleju. Jeśli pieczarki są małe, nie trzeba ich kroić. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając, aż się zrumienią. Pieczarki nie powinny uwolnić soków.

3Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę na rumiano.

4Do pieczarek dodać śmietanę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

5Na wierzch dodać cebulę. Przyprawić solą i pieprzem i posypać serem.

6Piec przez 15-20 minut, na złoty kolor.

Porcja dla:

4 osób