Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
50 min.

Nie ma prostszego przepisu – poza dobrym kawałkiem wołowiny potrzeba do niego jedynie soli i czosnku. Zwykle podaję tę pieczeń z ziemniakami i zielonymi warzywami, ale smakuje też pysznie z frytkami i sałatą.

Składniki:

  • 1 polędwica wołowa w całości (1,5 kg)
  • 4 duże ząbki czosnku (lub więcej dla miłośników czosnku)
  • 4 łyżki soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 230 C.

2Czosnek wraz z solą rozgnieść (tylną częścią łyżeczki) w małej miseczce aż powstanie pasta. Natrzeć tym mięso ze wszystkich stron.

3Włożyć mięso do brytfanki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-45 minut, aż będzie przyrumienione i chrupiące na zewnątrz, a wewnątrz upieczone wedle waszych upodobań.

4Jeśli nie jesteś pewien, czy mięso jest dobrze upieczone, wystarczy je rozkroić, a następnie włożyć z powrotem do piekarnika jeśli jest jeszcze zbyt surowe.

Porcja dla:

6 osób