Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
72 min.
Całkowity czas:
92 min.

Ta przystawka zawsze robi furorę. Wymieszaj wędzonego łososia z jogurtem, kaparami i koperkiem, napełnij nim pieczone skórki ziemniaczane, a zobaczysz, że będzie to hit Twojego przyjęcia! Zobacz nasz przepis video z tą przystawką.

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 20 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 65 g trimmingu z wędzonego łososia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Ziemniaki posmarować lekko oliwą. Oprószyć solą. Piec przez 1 godzinę, aż będą miękkie. Odstawić do przestygnięcia.

3Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wybrać miąższ, zostawiając trochę przy skórce (miąższ można potem użyć do kotlecików rybnych lub zapiekanek ziemniaczanych). Połówki ziemniaków przekroić na ćwiartki.

4Na patelni roztopić masło z resztą oliwy. Dodać sól i pieprz. Posmarować tym skórki ziemniaków, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 12-15 minut na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.

5Łososia pokroić na wąskie paski i skropić sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z koperkiem, kaparami i łososiem. Nadzieniem napełniać łódeczki ziemniaków, dekorować świeżym koperkiem i podawać.

Porcja dla:

6 osób