Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
150 min.
Całkowity czas:
165 min.

Wspaniałe żeberka najpierw grillowane a potem pieczone w aromatycznym miodowym sosie z dodatkiem ketchupu. Jedno z tych dań, na które mówimy „palce lizać”!

Składniki:

  • 8 żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka (235 ml) miodu
  • 1 szklanka (235 ml) ketchupu
  • 2 łyżki melasy
  • 1 butelka (500 ml) sosu barbecue

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do średniej temperatury.

2Natłuścić ruszt i grillować żeberka przez 12 minut, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. Przełożyć żeberka do żaroodpornego naczynia.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W misce wymieszać miód z ketchupem, melasą i sosem barbecue.

4Żeberka piec odkryte przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i odsączyć tłuszcz. Żeberka pokryć sosem miodowym i piec przez kolejne 1,5 godziny.

Porcja dla:

8 osób