Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
150 min.
150 min.
Całkowity czas:
165 min.
165 min.
Wspaniałe żeberka najpierw grillowane a potem pieczone w aromatycznym miodowym sosie z dodatkiem ketchupu. Jedno z tych dań, na które mówimy „palce lizać”!
Składniki:
- 8 żeberek wieprzowych
- 1 szklanka (235 ml) miodu
- 1 szklanka (235 ml) ketchupu
- 2 łyżki melasy
- 1 butelka (500 ml) sosu barbecue
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do średniej temperatury.
2Natłuścić ruszt i grillować żeberka przez 12 minut, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. Przełożyć żeberka do żaroodpornego naczynia.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W misce wymieszać miód z ketchupem, melasą i sosem barbecue.
4Żeberka piec odkryte przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i odsączyć tłuszcz. Żeberka pokryć sosem miodowym i piec przez kolejne 1,5 godziny.
Porcja dla:
8 osób