Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
85 min.
Całkowity czas:
105 min.

Pyszny tani obiad lub przystawka – pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem z pieczonego czosnku i pomidorków koktajlowych.

Składniki:

  • 4 ziemniaki do pieczenia
  • 1 główka czosnku
  • 1 duży pęczek bazylii, posiekany
  • 55 g posiekanych czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz
  • 450 g pomidorków koktajlowych cherry
  • 55 g świeżo utartego parmezanu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek). Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.

2Zawinąć główkę czosnku w folię aluminiową. Włożyć wraz z ziemniakami na 45 minut do gorącego piekarnika.

3Odłożyć czosnek na kilka chwil, by nieco ostygł, a następnie wycisnąć upieczony miąższ do miski.

4Dodać posiekaną bazylię (bez twardych łodyżek), oliwki, oliwę oraz sól i pieprz. Wrzucić pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki.

5Rozgrzać opiekacz do umiarkowanej temperatury. Wydrążyć lekko nakrojone upieczone ziemniaki, pozostawiając grubą warstwę miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ posiekać grubo widelcem i dodać do nadzienia. Nałożyć je do ziemniaków, posypać parmezanem, przyrumienić w opiekaczu i podawać.

Porcja dla:

4 osób