20 min.
85 min.
105 min.
Pyszny tani obiad lub przystawka – pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem z pieczonego czosnku i pomidorków koktajlowych.
Składniki:
- 4 ziemniaki do pieczenia
- 1 główka czosnku
- 1 duży pęczek bazylii, posiekany
- 55 g posiekanych czarnych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
- 450 g pomidorków koktajlowych cherry
- 55 g świeżo utartego parmezanu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek). Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.
2Zawinąć główkę czosnku w folię aluminiową. Włożyć wraz z ziemniakami na 45 minut do gorącego piekarnika.
3Odłożyć czosnek na kilka chwil, by nieco ostygł, a następnie wycisnąć upieczony miąższ do miski.
4Dodać posiekaną bazylię (bez twardych łodyżek), oliwki, oliwę oraz sól i pieprz. Wrzucić pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki.
5Rozgrzać opiekacz do umiarkowanej temperatury. Wydrążyć lekko nakrojone upieczone ziemniaki, pozostawiając grubą warstwę miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ posiekać grubo widelcem i dodać do nadzienia. Nałożyć je do ziemniaków, posypać parmezanem, przyrumienić w opiekaczu i podawać.
Porcja dla:
4 osób