Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszny przepis na karkówkę w aromatycznym sosie z cebuli i czosnku, z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów. Najlepiej smakuje z ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze.

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka, sól i pieprz do smaku
  • 200 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 suszone śliwki
  • 2 suszone grzyby

Przygotowanie:

1Mięso pokroić na cienkie plastry, nasmarować oliwą i oprószyć przyprawami. Gotować na parze przez 40-50 minut.

2W międzyczasie w rondelku wymieszać cebulę z czosnkiem, koncentratem, śliwkami i grzybami. Zalać 400 ml wody i gotować przez 30 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie zmiksować na gładki sos.

3Mięso polać sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób