Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Pyszny przepis na karkówkę w aromatycznym sosie z cebuli i czosnku, z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów. Najlepiej smakuje z ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze.
Składniki:
- 500 g karkówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryka, sól i pieprz do smaku
- 200 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 suszone śliwki
- 2 suszone grzyby
Przygotowanie:
1Mięso pokroić na cienkie plastry, nasmarować oliwą i oprószyć przyprawami. Gotować na parze przez 40-50 minut.
2W międzyczasie w rondelku wymieszać cebulę z czosnkiem, koncentratem, śliwkami i grzybami. Zalać 400 ml wody i gotować przez 30 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie zmiksować na gładki sos.
3Mięso polać sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób