Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Wyśmienity przepis na białą rybę. Mięsiste filety dorsza zapiekane z masłem i cytryną, obficie posypane migdałami.
Składniki:
- 700 g filetów z dorsza
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 50 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
2Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać migdałami.
3W rondelku rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i koperek. Polać rybę. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 15 minut. Odkryć i piec przez kolejne 10 minut, aż ryba łatwo da się rozdzielać widelcem.
Porcja dla:
4 osób