Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Wyśmienity przepis na białą rybę. Mięsiste filety dorsza zapiekane z masłem i cytryną, obficie posypane migdałami.

Składniki:

  • 700 g filetów z dorsza
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 50 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

2Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać migdałami.

3W rondelku rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i koperek. Polać rybę. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 15 minut. Odkryć i piec przez kolejne 10 minut, aż ryba łatwo da się rozdzielać widelcem.

Porcja dla:

4 osób