Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Tradycyjne rosyjskie danie doskonałe na uroczyste okazje, na przykład na Wigilię. Karp jest bardzo popularną rybą w Rosji. Danie to można również przyrządzić z dorady.

Składniki:

  • 1 cały karp (około 1 kg)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone w półplasterki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Rybę opłukać i oczyścić. Natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Obtoczyć w mące.

3Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć jedną cebulę na rumiano, posolić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki.

4W dużej patelni, na średnim ogniu, bez przykrycia, obsmażyć karpia przez 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do przygotowanego naczynia, zalać winem, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć.

5Piec przez 20-25 minut.

6W rondelku rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć drugą cebulę z pieczarkami. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać 300 ml wody, zagotować, od czasu do czasu mieszając, i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.

7Rybę wyjąć z piekarnika i podawać polaną sosem.

Porcja dla:

4 osób