10 min.
30 min.
40 min.
Tradycyjne rosyjskie danie doskonałe na uroczyste okazje, na przykład na Wigilię. Karp jest bardzo popularną rybą w Rosji. Danie to można również przyrządzić z dorady.
Składniki:
- 1 cały karp (około 1 kg)
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, pokrojone w półplasterki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Rybę opłukać i oczyścić. Natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Obtoczyć w mące.
3Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć jedną cebulę na rumiano, posolić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
4W dużej patelni, na średnim ogniu, bez przykrycia, obsmażyć karpia przez 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do przygotowanego naczynia, zalać winem, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć.
5Piec przez 20-25 minut.
6W rondelku rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć drugą cebulę z pieczarkami. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać 300 ml wody, zagotować, od czasu do czasu mieszając, i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
7Rybę wyjąć z piekarnika i podawać polaną sosem.
Porcja dla:
4 osób