Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Cudowne połączenie moich ulubionych smaków: gorgonzola i boczek w piersi z kurczaka. Pieczone, przyrumienione i pyszne.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1/4 szklanki pokruszonego sera gorgonzola
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 4 grube plasterki wędzonego boczku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem.
2W każdej piersi zrobić z boku nacięcie o długości ok. 5 cm i głębokości 3 cm, aby powstała kieszonka.
3W miseczce rozgnieść ser widelcem, dodając pietruszkę, szalotkę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
4Podzielić nadzienie na pół i ponakładać po równo do kieszonek w piersiach.
5Owinąć każdą z piersi 2 plasterkami boczku i zabezpieczyć wykałaczkami. Włożyć piersi do przygotowanego naczynia.
6Piec ok. 35 minut, aż boczek się przyrumieni, a kurczak upiecze w środku.
Porcja dla:
2 osób