Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Cudowne połączenie moich ulubionych smaków: gorgonzola i boczek w piersi z kurczaka. Pieczone, przyrumienione i pyszne.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera gorgonzola
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 4 grube plasterki wędzonego boczku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem.

2W każdej piersi zrobić z boku nacięcie o długości ok. 5 cm i głębokości 3 cm, aby powstała kieszonka.

3W miseczce rozgnieść ser widelcem, dodając pietruszkę, szalotkę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.

4Podzielić nadzienie na pół i ponakładać po równo do kieszonek w piersiach.

5Owinąć każdą z piersi 2 plasterkami boczku i zabezpieczyć wykałaczkami. Włożyć piersi do przygotowanego naczynia.

6Piec ok. 35 minut, aż boczek się przyrumieni, a kurczak upiecze w środku.

Porcja dla:

2 osób