Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Rybny gulasz zwany moqueca. Aromatyczne tradycyjne danie kuchni brazylijskiej. Olej palmowy dodaje potrawie niezwykłego smaku.
Składniki:
- 4 filety z okonia morskiego lub z granika
- sól do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki startej cebuli
- 3 łyżki oleju palmowego
- 1 cebula, pokrojona w krążki
Przygotowanie:
1Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet posolić ze wszystkich stron.
2Rozgnieść czosnek, dodać sok z limonki, wymieszać. Do marynaty dodać rybę i odstawić na 30 minut.
3Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć startą cebulę.
4Dodać rybę z marynatą i smażyć przez kilka minut.
5Dodać olej palmowy, krążki cebuli, mleko kokosowe i wodę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
6Dodać paprykę, pomidory, kolendrę i dymkę. Przykryć i gotować przez 5 minut. Podawać gorące z ryżem.
Porcja dla:
4 osób