Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
80 min.

Rybny gulasz zwany moqueca. Aromatyczne tradycyjne danie kuchni brazylijskiej. Olej palmowy dodaje potrawie niezwykłego smaku.

Składniki:

  • 4 filety z okonia morskiego lub z granika
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki startej cebuli
  • 3 łyżki oleju palmowego
  • 1 cebula, pokrojona w krążki

Przygotowanie:

1Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet posolić ze wszystkich stron.

2Rozgnieść czosnek, dodać sok z limonki, wymieszać. Do marynaty dodać rybę i odstawić na 30 minut.

3Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć startą cebulę.

4Dodać rybę z marynatą i smażyć przez kilka minut.

5Dodać olej palmowy, krążki cebuli, mleko kokosowe i wodę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.

6Dodać paprykę, pomidory, kolendrę i dymkę. Przykryć i gotować przez 5 minut. Podawać gorące z ryżem.

Porcja dla:

4 osób