60 min.
10 min.
130 min.
To coś pomiędzy pizzą a chlebem z masełkiem czosnkowym. Można też na wierzchu położyć mozzarellę. Doskonale pasuje jako dodatek do dań włoskich. Do jej wykonania potrzeba kamienia do pizzy.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki na spód włożyć do miski robota kuchennego z końcówką w kształcie haka i wyrabiać przez 8-10 minut. Ciasto można też wyrabiać rękoma.
2Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na dwie równe części i każdą włożyć do nasmarowanej tłuszczem miski. Przykryć i odstawić na 45 minut do godziny, aby wyrosło (ma podwoić swoją objętość).
3W międzyczasie główkę czosnku przekroić na pół w poziomie, aby widać było ząbki. Włożyć do miski z 2 łyżkami wody i przykryć folią spożywczą. Gotować w mikrofalówce przez 1-2 minuty, aż czosnek będzie bardzo miękki. Odstawić pod przykryciem, aby ostygł.
4Gdy czosnek przestygnie, wycisnąć ząbki z łupinek i rozgnieść widelcem na papkę. Wymieszać z masłem i pietruszką. Można nieco osolić.
5Na 30-45 minut przed pieczeniem rozgrzać kamień do pizzy do 260 C umieszczając go na dnie piekarnika lub na najniższej półce.
6Każdą część ciasta umieścić na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować do średnicy co najmniej 23 cm. Jedno ciasto posmarować połową masełka czosnkowego i ułożyć je na kamieniu. Piec przez około 4-5 minuty, aż się upiecze i będzie mieć na spodzie kilka brązowych plamek. Powtórzyć z drugim ciastem. Kroić przed podaniem.
Porcja dla:
2 osób