Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Cienkie, chrupkie, smażone placki ziemniaczane. Są pyszne! Ten przepis jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Placki są bardzo łatwe do przyrządzenia i wspaniale smakują. Muszę jednak ostrzec: są bardzo uzależniające!

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki, starte
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżka mąki
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1W średniej misce dobrze wymieszać ziemniaki z cebulą granulowaną, czosnkiem granulowanym, solą, papryką, mąką i pieprzem.

2W średniej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Widelcem lub łyżką szybko rozprowadzić cienką warstwę mieszaniny z ziemniaków na całej patelni. Uformować jak najcieńszy placek, bez dziur i szczelin. Smażyć przez 2 minuty lub do chwili gdy nabierze złotego koloru. Przewrócić łopatką i smażyć na drugiej stronie.

3Powtórzyć czynność z pozostałą częścią mieszaniny z ziemniaków.

Porcja dla:

4 osób