30 min.
30 min.
60 min.
Jeśli mamy w spiżarni puszkę tuńczyka i kukurydzy, chrzan oraz dymkę, przygotujmy pyszne placuszki. To jedno z tych dań, o których warto pamiętać, gdy mamy niespodziewanych gości albo gdy domownicy marudzą, że chcieliby wypróbować nową potrawę.
Składniki:
- 600 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
- 25 g masła
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 3 cebulki dymki, posiekane
Przygotowanie:
1Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 15–20 minut, aż zmiękną. Odcedzić, wrzucić z powrotem do rondla, dodać masło i starannie utłuc na gładkie purée.
2Dodać do gorącego purée chrzan, natkę pietruszki, cebulę dymkę i kukurydzę. Starannie wymieszać, dodać tuńczyka i doprawić solą i pieprzem. Odstawić, żeby masa lekko ostygła.
3Uformować z masy 8 grubych placuszków po około 7 cm średnicy. Poprószyć z obu stron mąką.
4Rozgrzać olej na dużej patelni, najlepiej teflonowej. Wrzucić placuszki i smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty z każdej strony, aż mocno się przyrumienią. Przewracać ostrożnie na drugą stronę łopatką. Podawać na gorąco z cytrynowym majonezem i cząstkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób