Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Mieszana wersja dla miłośników placków ziemniaczanych i cukiniowych. Doprawione świeżą natką pietruszki, miętą i koperkiem wyśmienicie smakują jako obiadowe danie.

Składniki:

  • 250 g cukinii, obranej i startej na tarce
  • 250 g ziemniaków, obranych i startych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Cukinię i ziemniaki odcisnąć z soku. Dodać jajka, mąkę i zioła, wymieszać na jednolitą masę. Doprawić papryką, solą i pieprzem.

2Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Przekładać na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Porcja dla:

4 osób