Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszny przepis na danie obiadowe – jeśli wolisz to w ten sam sposób możesz przygotować polędwicę wieprzową lub pierś z kurczaka.
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 100 g masła
- 250 g pieczarek
- 250 g korniszonów
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml śmietany kremówki
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1Polędwicę obsmażyć na 50 g masła. Odłożyć.
2Pieczarki i ogórki pokroić w plasterki, wrzucić do garnka i smażyć na pozostałym maśle przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso, śmietanę i sok z cytryny, przykryć i dusić przez 10 minut.
3Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć przez 2 minuty. Przełożyć na półmisek i posypać natką.
Porcja dla:
8 osób