Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszny przepis na danie obiadowe – jeśli wolisz to w ten sam sposób możesz przygotować polędwicę wieprzową lub pierś z kurczaka.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 100 g masła
  • 250 g pieczarek
  • 250 g korniszonów
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1Polędwicę obsmażyć na 50 g masła. Odłożyć.

2Pieczarki i ogórki pokroić w plasterki, wrzucić do garnka i smażyć na pozostałym maśle przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso, śmietanę i sok z cytryny, przykryć i dusić przez 10 minut.

3Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć przez 2 minuty. Przełożyć na półmisek i posypać natką.

Porcja dla:

8 osób