Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Makaron najlepiej smakuje z sosem z czosnku, ziół i dobrej oliwy z oliwek. Podgrzewamy czosnek z liśćmi laurowymi w oliwie z oliwek, co lekko łagodzi smak czosnku. Najlepiej odstawić go na 30 minut lub dłużej, aby oliwa przeszła aromatem czosnku.

Składniki:

  • 2 świeże liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego świeżego estragonu, szałwii, majeranku lub koperku (albo mieszanki świeżych ziół)

Przygotowanie:

1Połamać liście laurowe i włożyć je razem z czosnkiem do małego garnka. Wlać 1 łyżkę oliwy i podgrzewać na małym ogniu 2 minuty lub do momentu, aż oliwa wokół czosnku zacznie skwierczeć. Zdjąć garnek z ognia.

2Dodać skórkę z cytryny i resztę oliwy. Odstawić co najmniej na 30 minut, aby oliwa przeszła aromatami składników.

3Wyjąć liście laurowe i dodać posiekane zioła. Polać sosem gorący makaron i podawać.

Porcja dla:

4 osób