Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Makaron najlepiej smakuje z sosem z czosnku, ziół i dobrej oliwy z oliwek. Podgrzewamy czosnek z liśćmi laurowymi w oliwie z oliwek, co lekko łagodzi smak czosnku. Najlepiej odstawić go na 30 minut lub dłużej, aby oliwa przeszła aromatem czosnku.
Składniki:
- 2 świeże liście laurowe
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- otarta skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki posiekanego świeżego estragonu, szałwii, majeranku lub koperku (albo mieszanki świeżych ziół)
Przygotowanie:
1Połamać liście laurowe i włożyć je razem z czosnkiem do małego garnka. Wlać 1 łyżkę oliwy i podgrzewać na małym ogniu 2 minuty lub do momentu, aż oliwa wokół czosnku zacznie skwierczeć. Zdjąć garnek z ognia.
2Dodać skórkę z cytryny i resztę oliwy. Odstawić co najmniej na 30 minut, aby oliwa przeszła aromatami składników.
3Wyjąć liście laurowe i dodać posiekane zioła. Polać sosem gorący makaron i podawać.
Porcja dla:
4 osób