15 min.
30 min.
45 min.
Przedstawiam przepis na bardzo pożywną, smaczną i zdrową owsiankę śniadaniową. Jest idealna dla śpiochów – smakuje najlepiej kiedy jest przygotowana już wieczorem.
Składniki:
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta mielonego chili
- 1 szkl. mleka
- 2 suszone daktyle
- 1 łyżka musli wielozbożowego z owocami
- 1 łyżka kaszy (gryczanej lub pęczak)
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
Przygotowanie:
1Nalej do garnka niewielką ilość wody, dodaj kakao i chilli i zagotuj. Niech uniesie się wyraźny zapach kakao.
2Wlej mleko, dodaj pozostałe składniki. Doprowadź owsiankę do delikatnego wrzenia, zdejmij z ognia i koniecznie przykryj przykrywką.
3Jeśli robisz to na kuchni elektrycznej – ciepło pod garnkiem jest wystarczające, żeby owsianka sama „doszła”.
4Jeśli robisz to na kuchni gazowej, zagotuj jeszcze 1-2 razy owsiankę wyłączając zaraz po zagotowaniu, dojdzie sama w swoim cieple a do garnka nie przywrze mleko.
5Rozgnieć daktyle na ściankach garnka i wymieszaj. To bardzo słodkie owoce, smak rozniesie się po całej potrawie.
6Rano możesz podgrzać, koniecznie pod przykryciem – zanim zjesz, pozostaw gorącą owsiankę w garnku – odmoknie od dna więc nie będzie trzeba szorować garnka.
7Jeśli chcesz osłodzić owsiankę miodem, zrób to przed samym zjedzeniem, kiedy już nie jest bardzo gorąca. Tylko wtedy właściwości miodu zostaną zachowane.
Porcja dla:
1 osoby