15 min.
35 min.
50 min.
Bardzo prosty dal – ze względu na małą liczbę składników, a jednak niesamowicie smaczny. Konsystencją przypomina sos, więc można go podać na ryżu (najlepiej na basmati) albo w małej miseczce, jako dodatek do curry.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 mała suszona papryczka chilli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
1Soczewicę umyć w misce, kilkakrotnie zmieniając zimną wodę. Przełożyć na sito i odcedzić.
2Połowę oleju rozgrzać w średnim garnku. Zeszklić cebulę. Papryczkę chilli przekroić na pół i usunąć nasiona (chyba że dal ma być bardzo pikantny). Dodać do cebuli. Dodać soczewicę, kurkumę i 750 ml wody i wymieszać. doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zmięknie.
3W międzyczasie w małym garnku rozgrzać pozostały olej. Dodać nasiona gorczycy i smażyć aż zaczną strzelać. Zmniejszyć ogień, dodać zieloną cebulkę i liście laurowe. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty.
4Z mleczka kokosowego zdjąć większość tłustej śmietanki i dodać wodnistą część do soczewicy. Gotować jeszcze przez 5 minut. Wmieszać cebulkę z przyprawami, wyjąć papryczkę chilli. Doprawić solą i podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób