Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Sos grzybowy ze śmietaną, ale bez mąki. Można go zrobić z pieczarek albo boczniaków. Świetnie pasuje do makaronu.
Składniki:
- 500 g pieczarek lub boczniaków
- 1-2 cebule
- olej roślinny do smażenia
- sól i pieprz
- 1 liść laurowy
- 200 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Grzyby pokroić w cienkie plasterki. Cebule drobno posiekać lub pokroić w półplasterki.
2Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Smażyć ok. 10 minut. Dodać grzyby, sól, pieprz i liść laurowy. Smażyć jeszcze przez 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.
3Dodać śmietanę i podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez 5 minut.
Porcja dla:
6 osób