Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Sos grzybowy ze śmietaną, ale bez mąki. Można go zrobić z pieczarek albo boczniaków. Świetnie pasuje do makaronu.

Składniki:

  • 500 g pieczarek lub boczniaków
  • 1-2 cebule
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 200 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Grzyby pokroić w cienkie plasterki. Cebule drobno posiekać lub pokroić w półplasterki.

2Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Smażyć ok. 10 minut. Dodać grzyby, sól, pieprz i liść laurowy. Smażyć jeszcze przez 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.

3Dodać śmietanę i podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez 5 minut.

Porcja dla:

6 osób