Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Bardzo delikatny i lekki quiche. Fantastyczny na lekką kolację lub śniadanie. Można podać z sałatką i grzankami.

Składniki:

  • 240 ml (1 szkl.) mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • 1 mała cebula pokrojona na małe kawałki
  • 1 szkl. świeżego szpinaku
  • ser parmezan do posypania po wierzchu
  • pieprz i suchy koperek do smaku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić foremkę na quiche o wymiarach 27×27 cm. Wymieszać w blenderze na wysokich obrotach mleko, masło, sól, jajka i cebulę na gładką masę. Wlać mieszaninę do foremki.

2Wmieszać szpinak do mieszaniny z jajek i równo rozprowadzić. Piec przez 20 minut aż quiche przestanie być płynny i lekko zbrązowieje na wierzchu. Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem, a następnie włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut aż ser się roztopi. Pokroić w trójkątne kawałki.

Porcja dla:

6 osób